星島日報 - 地產網
星島地產討論區 • 檢視主題 - 御龍山好正, 但我買唔起

御龍山好正, 但我買唔起

各大屋苑綜合討論區

御龍山好正, 但我買唔起

文章大學畢業又有咩野用 » 週一 6月 03, 2013 1:24 pm

我剛好去年大學畢業, 在銀行工作, 前途無限. 因女朋友突然有咗BB, 不得不要快D結婚. 女家要我有樓比好生活她. 女家看中了御龍山1835呎單位, 有4房, 話日後可生3個仔女都夠房. 我同女朋友去看過御龍山, 好正, 真是十分好, 未來外父外母真沒介紹錯. 可惜, 我連比首期都沒本事, 即使按了父母現在層舊唐樓, 可比不起首期. 未來外父母話如果我唔買御龍山1835呎那單位, 我便沒資格娶她的女, 即使生了BB出來也沒我份.

御龍山中層1835呎23000000元, 首期都要2300000元, 我家唐樓即使賣了也只700000元. 現在在銀行上班, 每月只12500元, 唔知要何時才有足夠錢買御龍山, 可能到個仔30歲我都未儲蓄足夠錢比首期. 可能一世唔可以結婚及唔可以認番個仔.

曾與未來外父母商量可否先住細細間居屋先, 未來外父母話住居屋太CHEAP, 是下等賤人才沒出息住居屋, 叫我唔使想別方案, 買不起御龍山, 別想娶他們的乖乖女.

經過多次商量, 結果女朋友話我一世沒出息, 與我分手, 不久她便與一富裕男人(40多歲)一起, 現在住御龍山這個我一世沒本事買的單位.

世界就是這麼現實, 我不會怪她, 只怪自己沒本事. 我個仔也只好做遊艇仔, 跟這有錢男人改姓, 相信會比跟我這個銀行打工仔好百倍啦!!

:cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
大學畢業又有咩野用

Re: 御龍山好正, 但我買唔起

文章有野講 » 週一 7月 08, 2013 6:42 pm

你應該證明比佢睇你買得起 唔係係度助他人志氣 滅自己威風 :lol:
有野講

文章peter_pan » 週一 7月 29, 2013 7:07 pm

講到咁好 其實仲有好多選擇 只要你搵到錢
peter_pan

文章auUy » 週三 3月 23, 2016 8:10 pm

大陸首期20萬可以上車了
auUy

回到 新界

view
本港多間主要銀行經已加按息,對於樓市會否帶來影響?

觀看相關討論